Fase 1: Context en kansen
De eerste fase stond in het teken van ontwerpend onderzoek. We hebben breed verkend: zowel de context als de betrokken stakeholders zijn onderzocht om kansen te identificeren voor het versterken van het sociale netwerk van mensen met dementie in een woonzorginstelling. Een belangrijke conclusie was dat het sociale netwerk vaak al aanzienlijk is verwaterd zodra iemand in een woonzorginstelling verblijft.
Fase 2: Conceptontwikkeling Op basis van deze inzichten hebben we in Fase 2 de focus verlegd naar het versterken van het netwerk op een eerder moment: wanneer iemand nog zelfstandig thuis woont. Het doel was om formele en informele zorg beter met elkaar te verbinden. In deze fase hebben we de methodiek Zorgsamer ontwikkeld. Binnen deze methodiek speelt de Sociaal Netwerker een centrale rol. Dit is een vrijwilliger die ouderen ondersteunt bij het in kaart brengen, versterken en behouden van hun sociale netwerk en dagbesteding. De Sociaal Netwerker maakt daarbij gebruik van speciaal ontwikkelde hulpmiddelen, gebundeld in een praktische gereedschapskist.
Fase 3: Implementeren en borgen We staan nu aan de start van Fase 3. In deze fase gaan we de methodiek en ondersteunende middelen verder verfijnen. Daarnaast richten we ons op de stapsgewijze implementatie en borging van de werkwijze binnen de aangesloten samenwerkingspartners.
Initiatiefnemers
Vrijwilligerspunt Westfriesland en Morgenmakers