U bent hier:

#7 Nieuws van het Agis Innovatiefonds

31/05/2022

#7 Nieuws van het Agis Innovatiefonds - mei 2022

In deze nieuwsbrief maken we (primeur!) het thema bekend voor een extra oproep tot het indienen van initiatieven.  Ook kun je meer lezen over het Festival Chronisch Gezond, dat op 21 april plaats vond in de Verkadefabriek in Den Bosch, met tevens de prijsuitreiking van de Bert Huiskamp Innovatieprijs 2022. Daarnaast delen we informatie over afgeronde projecten en nieuwe initiatieven die gehonoreerd zijn, met tevens een kleine update over de Latent Talent projecten.

Veel leesplezier!

 
Afgeronde projecten

Sinds de vorige nieuwsbrief zijn de volgende projecten succesvol afgerond:
  • Jongerenprogramma: geest, gedachten en gedrag. Psychische kwetsbaarheid en veerkracht verbeeld - Stichting Het Dolhuys ( hieronder lees je meer)
  • FLOOR Academy - FLOOR Jongerencoaching
  • Community of Care / politiek van de aandacht - Cascoland
  • Beter Leven (met een gezond Microbioom) - De Waag
 

'Jongerenprogramma: geest, gedachten en gedrag. Psychische kwetsbaarheid en veerkracht verbeeld’ van Stichting Het Dolhuys ( Museum van de Geest)


Het Museum van de geest in Haarlem ging in het najaar van 2020 opnieuw open met een geheel vernieuwde vaste presentatie over alle facetten van de menselijke geest. Persoonlijke verhalen, artistieke kwaliteit en interactieve educatie zijn de belangrijkste uitgangspunten voor de presentaties en de activiteiten van het museum; hiermee wil de stichting de geest van de bezoekers verrijken, maar ook samenbrengen, begrip krijgen, prikkelen, uitdagen en vermaken.

Met het vernieuwde educatieve programma leren leerlingen dat je niet altijd controle hebt over wat er in je hoofd gebeurt. Dit programma draagt bij aan preventie. Psychische problematiek wordt in dit initiatief op jongere leeftijd bespreekbaar gemaakt waardoor uitval kan worden voorkomen.
In de tentoonstelling worden talent en veerkracht van de geest getoond met aansprekende voorbeelden, speciaal gecureerd voor jongeren aan de hand van objecten, verhalen, kunst, video’s, spellen om met elkaar in gesprek te gaan over thema's als emoties, angst, veerkracht, empathie, verslaving en positieve gezondheid.

Het doel van Stichting het Dolhuys is om iedereen in de samenleving openheid en begrip mee te geven voor  mensen met een kwetsbare psychische achtergrond en de veerkracht en talenten van de geest.

Onlangs werd het Museum van de Geest uitgeroepen tot Europees Museum van het jaar. We zijn trots dat wij als fonds een kleine bijdrage hebben kunnen leveren aan dit succes!
Museum Van de Geest - All You Need to Know BEFORE You Go (2024)

 

Nieuwe projecten


In september 2021 zijn 8 initiatieven gestart naar aanleiding van onze open oproep Latent Talent. De eerste fase is nu afgesloten, en zes van de projecten zijn inmiddels gestart aan fase 2.
Het gaat om:
  • #VerBAASjezelf -  Muzus BV / Rijndam revalidatie
  • Buitengewoon jezelf - morgenmakers / Fontys
  • Redesigning Relapse - Reframing Studio / Redesigning Psychiatry
  • eXperience & eXpertise Track - UMC Utrecht / Open Concept
  • Wat te kiezen! Van dromen naar doen - BuroZorgelozer / Pluryn
  • Samen op weg - Dream Support
Ook in de voorjaarsronde hebben we weer mooie initiatieven mogen ontvangen en (voorlopig) kunnen honoreren.
  • Sociaal perspectief van en voor ouderen met autisme - Stichting Hogeschool Arnhem en Nijmegen 
  • Mijn naam is haas – hazenbijeenkomsten - Stichting JUDKA theatermakers 
  • Musci4Brains - Stichting NAH Forum Almere
  • Persoonsgerichte Muziek Fragmenten Met de muziek mee! - Stichting Koraal
Informatie over startende en afgeronde initiatieven voegen we regelmatig toe aan onze website
 
 

Festival Chronisch Gezond - terugblik 

"Heel fijn om met mensen vanuit een andere werk-achtergrond een probleem te benaderen” 
Wat hebben we genoten van jullie aanwezigheid en inspirerende verhalen op het Festival Chronisch Gezond! We zijn nog steeds een beetje aan het nagenieten van de mooie ontwerpen, interessante gesprekken, enthousiaste sfeer en boeiende mensen die we mochten ontvangen. Dit festival, dat we samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie organiseerden, stond in het teken van de kracht van ontwerpend onderzoek en de betekenis van deze creatieve, mensgerichte aanpak voor de versterking van eigen regie van mensen met (nog g)een chronische aandoening. Wij kijken terug op een mooi programma met ruim 110 deelnemers: van beleidsmakers tot wetenschappers, en van ervaringsdeskundigen tot ontwerpers en zorgprofessionals.
 
Op de inspirerende locatie van De Verkadefabriek in Den Bosch exposeerden 13 projecten hun opbrengsten rond deze thematiek. Gedurende de hele middag hadden ze meet&greets met hun publiek in de vorm van miniworkshops, spelsessies, wijkmeditaties en installatie ervaringen. In 3 interactieve sessies voerden experts verdiepende panelgesprekken over de combinatie van wetenschappelijk - en ontwerpend onderzoek, systeemverandering en de implementatie van succesvolle projecten. In een andere zaal kwamen praktijkmensen aan het woord over gezondheidslessen op een school voor speciaal onderwijs, social design in de wijk en werden de impactresultaten van de Chronisch Gezond projecten besproken. In twee workshopsessies konden mensen specifieke ontwerperstools aan den lijve ervaren. De uitreiking van de Bert Huiskamp Innovatieprijs 2022 was de feestelijke afsluiting van het programma. Juryvoorzitter Bert Huiskamp overhandigde de cheque ter waarde van € 10.000 aan een dolblije Nina Schouten, Beatrijs Voorneman en Leontien Los van het project Bumpy Road (Redesiging Psychiatry). Waarna de borrel volgde en het netwerken in volle gang door kon gaan.
 
We bedanken graag nogmaals iedereen die dit festival tot een succes heeft gemaakt! Het bruiste, inspireerde en smaakt naar meer. De komende jaren zullen wij elkaar op deze thematiek ongetwijfeld vaker ontmoeten. We komen graag weer bij jullie terug met nieuws en andere activiteiten. Heb je nog feedback of ideeën die je met ons wilt delen, neem gerust contact met ons op, wij horen graag wat er leeft.
 

 

Thematische oproep

 

Ervaringskennis als motor, samenspel als weg 
De ervaringen van mensen met gezondheidsuitdagingen als uitgangspunt bij innovatie
 

Ben jij iemand met een chronische aandoening? Dan heb je waarschijnlijk ervaring met bepaalde vormen van zorg- of hulpverlening. Wellicht heb je op basis daarvan ideeën hoe die beter zou kunnen, vooral  met betrekking tot het vergroten van de regie op je eigen leven als totaalplaatje. Daar zijn wij benieuwd naar! Het kan ook dat jij als professional geïnspireerd bent door de kracht van mensen met ervaringskennis van chronische aandoeningen en denkt dat daar nog veel meer mee te doen is. Of ben jij een ontwerper die graag samenspeltrajecten ontwerpt vanuit ervaringskennis, gericht op innovaties in het breed gedefinieerde gezondheidsdomein?

Het hoofddoel van deze oproep is initiatieven te ondersteunen die de ambitie hebben om  de ervaringen van mensen met een chronische aandoening als uitgangspunt te nemen bij innovaties. Het betreft innovaties in het brede veld van welzijn en gezondheid met de versterking van eigen regie als oogmerk. Initiatieven die de perspectieven van andere betrokkenen ook van aanvang af meenemen in het samenspel.  Bovendien inspireren ze bestaande partijen om ook meer met de ervaringskennis van hun eindgebruikers te doen.

Alle informatie over de thematische oproep lees je hier. Het is mogelijk om vooraf contact op te nemen met Annemarie Kuiper of Gerdine van Ramshorst om je initiatief door te spreken. Op 8 juni houden we een informatieve (Zoom) meetup van 15.30-16.30 uur waar je al je vragen kunst stellen. Neem contact met ons op om je voorstel te toetsen of je aan te melden voor de meetup en check de site voor meer informatie. De sluitingsdatum voor het indienen van aanvragen is 15 september.